Pýtame sa za Vás

Kávy sa nemusíte báť ani pri skleróze multiplex

13. mája 2020

Aj vy ste oddaný fanúšik lahodného čierneho moku...? Pijeme ju, aby nás povzbudila i potešila. A možno mávame i výčitky svedomia, či si jej nedoprajeme nadmieru. Pre mnohých z nás je ranným rituálom, bez ktorého si nedokážeme predstaviť úspešný štart do nového dňa či dávkou potrebnej energie, ktorá nám umožní naplno sa pustiť do každej výzvy. Káva má pre nás mnoho podôb a dôvodov na šálku dobrej kávičky by sme vedeli vymenovať viac než dosť. Avšak je káva správnou voľbou aj pre pacientov so sklerózou multiplex?

Káva pre povzbudenie

Káva obsahuje množstvo látok. Medzi tie najznámejšie a zároveň najdiskutovanejšie z nich patrí kofeín, teofylín a teobromín. Teofylín má podobné, ba ešte silnejšie účinky ako slávny kofeín. Vzhľadom na to, že sa ho v káve nachádza menej ako kofeínu, však o ňom hovoríme oveľa menej ako o jeho slávnom kolegovi. Dnes je preskúmaný najmä jeho vplyv na dýchaciu sústavu človeka. Pri astmatických ochoreniach je to práve teofylín, ktorý pomáha uvoľniť kŕčovité sťahy priedušiek. Z toho dôvodu je dôležitou častou súčasťou liekov proti astme.

Teobromín sa nachádza hlavne v kakau, malé percento obsahu objavíme i v káve. Jeho hlavnou úlohou je stimulácia organizmu, v portfóliu jeho vlastností však objavíme i diuretický účinok. Práve z toho dôvodu sa predpokladá, že káva spôsobuje dehydratáciu. Pri normálnom užívaní kávy (v tomto prípade sa predpokladá jedna až tri šálky denne) však nie je dôvod obávať sa tohto účinku. Na škodu však rozhodne nie je dopriať si po každej šálke kávy pohár čistej vody. Nenechajte sa zmiasť malými pohárikmi vody, ktoré je zvykom prikladať ku káve v kaviarňach. Stavte radšej na poriadne veľký pohár vody – minimálne si pomôžete pri dodržiavaní pitného režimu!

Okrem spomínaných látok je však káva i bohatým prirodzeným zdrojom antioxidačných látok. Tieto cenné látky ľuďom stravujúcim sa podľa západného štýlu v jedálničku často chýba. Konzumácia kávy nám ale rozhodne nedokáže nahradiť pestrý výber ovocia a zeleniny, obsahujúcej antioxidanty.

Kofeínové nápoje bývajú cenené predovšetkým pre svoje povzbudzujúce účinky. Kofeín pôsobí priamo na mozog ako tzv. stimulant - pomáha blokovať efekt adenozínu, ktorý mozog utlmuje a spôsobuje pocity únavy. Posledné výskumy však ukazujú, že od kávy a kofeínových nápojov možno očakávať viac ako len často zmieňované ranné nakopnutie.

Pri skleróze multiplex kofeín pomáha

Kofeín býva často predmetom dohadov najmä kvôli jeho negatívnemu pôsobeniu na spánok. Niekedy môže tiež zapríčiňovať nervozitu. Avšak aj napriek tomu u kofeínových nápojov stále prevláda množstvo pozitívnych účinkov pre naše zdravie. V oblasti ochorenia, ktoré postihujú nielen nervovú sústavu, si vedú kofeínové nápoje (najmä káva) naozaj dobre. Čo o nich konkrétne zistili odborníci v súvislosti so sklerózou multiplex?

-   švédska štúdia ukázala, že ľudia, ktorí pijú kávu pravidelne, majú až o 30% nižšie riziko vzniku sklerózy multiplex oproti tým, ktorí kávu nekonzumujú vôbec

-   ďalší výskum preukázal pozitívne výsledky striedmej konzumácie alkoholu, kávy a rýb na vývoj ochorenia pri opätovných prejavoch sklerózy multiplex

A čo ďalšie ochorenia?

-          tri až päť šálok denne dokáže významne znížiť riziko Alzheimerovej a Parkinsonovej choroby

-          jedna až štyri šálky kávy počas dňa zmierňujú nebezpečenstvo ochorenia srdca a ciev až o 16-18%

-          vzhľadom k tomu, že káva obsahuje antioxidanty, a tie slúži ako prevencia vzniku civilizačných chorôb a rakoviny, podľa najnovších štúdií dve šálky denne dokonca znižujú riziko rakoviny pečene alebo hrubého čreva

-          dlhodobé pitie kávy (štyri šálky denne) môže znížiť výskyt cievnej mozgovej príhody aj rakoviny prostaty

-          negatívny vplyv na zvyšovanie krvného tlaku je menší, ako sa pôvodne predpokladalo. Pravdou je, že pri konzumácii kávy si postupne vytvárame akýsi druh tolerancie. Pri konzumácii približne troch šálok kávy denne, ktoré obsahujú menej ako 300 mg kofeínu, dochádza k zvýšeniu krvného tlaku len na veľmi krátky čas. Postupne si telo vytvorí toleranciu a k zvýšeniu krvného tlaku už nedochádza

-          rovnako sú dokázané priaznivé účinky kávy na znižovanie rizika vzniku cukrovky 2. typu

-          pravidelnou a vyváženou konzumáciou kávy sa znižuje aminokyselina homocysteín, ktorá obsahuje atómy síry a veľmi často je dávaná do súvislosti najmä s rozvojom a zhoršení aterosklerózy

V súčasnej dobe však nedokážeme presne povedať, či za vyššie uvedenými faktami stojí iba prospešné zložky obsiahnuté v káve (kofeín či antioxidanty), životný štýl jej konzumentov, alebo kombinácia oboch.

Kávové mýty

O káve sa hovorí, že dehydruje alebo že sa pridaním mlieka pripravujeme o účinok kofeínu. Mlieko a ešte viac smotana spomaľujú vyprázdňovanie žalúdka, teda spomaľujú aj rýchlosť vstrebávania kofeínu. Jeho nástup účinku je teda síce pomalší, ale doba pôsobenia o to dlhšia. Rovnako ako mlieko má vplyv na vstrebávanie kofeínu i jedlo, ktoré spoločne s kávou požívate.

Najrýchlejší nástup účinku má preto káva vypitá nalačno. To sa ale neodporúča tým, ktorí majú citlivý žalúdok. Aj keď má káva mierne močopudné účinky, preukázalo sa, že primeraná konzumácia nemá na hladinu tekutín v tele nijako zásadný vplyv. Vypitie jednej šálky teda neznamená väčší močopudný efekt, než je tomu u rovnakého množstva obyčajnej vody.

Traduje sa tiež, že pitie kávy súvisí so žltnutím zubov a tvorbou zubného povlaku. Nie je to však pravda. Odborné štúdie dokazujú, že v káve sa nachádza látka, ktorá zabraňuje šíreniu baktérií napádajúcich zuby a spôsobujúcich ich kazivosť. Čo sa týka prípravy, chuť kávy je závislá nielen na kvalite a zmesi zŕn, ale aj na vode. Voda s chlórom arómu nijako nevylepší, ba naopak.

Všetko s mierou

Kofeín je takzvane hydrofóbny, môže teda prechádzať všetkými biologickými membránami aj krvnou mozgovou bariérou. Pôsobí mierne stimulačne, má vplyv na pamäť, zlepšuje centrálnu výkonnú časť, čo sa prejavuje vyššou rýchlosťou a lepšou presnosťou pri vykonávaní logických úloh. Odborníci sa zaoberali aj vplyvom kofeínu na sémantickú pamäť, ktorá uchováva znalosti a fakty. Výsledky ukazujú, že ju kofeín zlepšuje.

Nielen u pacientov so sklerózou multiplex dokáže  veľké množstvo kofeínu zapríčiniť aj nepríjemnosti. Pri každom ochorení býva dôležitý odpočinok a spánok. Preto sa radšej vyhnite neskorému popoludňajšiemu pitiu kávy a ďalších kofeínových nápojov, ktoré by mohli spôsobiť nespavosť. Extra šálka naviac oproti bežnej dávke môže tiež zhoršiť tras alebo zvýšiť psychické podráždenie.

Aká šálka je tá „naj“...?

Káva je tiež citlivá na teplotu vody, ktorá sa používa na extrakciu. Neodporúča sa preto, aby ste kávu zaliali vodou s teplotou vyššou, než je 92 stupňov Celzia. Výnimku tvorí iba rituálne „varenie“ kávy arabským spôsobom v „džezve“. A čo ak pijete „tureckú kávu“...? Ak kávu lúhujete, nikdy by to nemalo trvať dlhšie ako tri a pol minúty. Kritická doba, kedy dochádza k vylúhovaniu negatívnych látok z kávy, sú štyri minúty. Celulóza obsiahnutá v zrnkách uvoľňuje dráždivé látky, ktoré sa zjednodušene označujú ako „drevitý“ extrakt. Jeho použitie môže vyvolávať dráždenie tráviaceho traktu. Piť „turka“ nie je vhodné ani preto, že pritom vypijete časť usadeniny, ktorej množstvo záleží na tom, ako jemne je káva zomletá. Usadenina dráždi tráviace ústrojenstvo a tiež sa vypijú látky tukovej povahy, ktoré nemajú priaznivý vplyv na srdcovo-cievne ochorenia. Za „najzdravšiu“ kávu sa pokladá espreso – najlepšie pripravené z čerstvo pomletej kávy. Aj na Slovensku už existujú spoločnosti, ktoré kávu dokonca pražia, a tak sa k vám môže dostať šálka naozaj čerstvej a kvalitnej kávy. Odporúčame napríklad Zlaté zrnko, ktoré pre nás dokonca pripravilo malé – veľké prekvapenie.

Neváhajte navštíviť náš Facebook https://www.facebook.com/spolumozeme/photos/a.774782916195048/1221179408222061/?type=3&theater a dozviete sa viac!

 

Zdroj:

http://multiple-sclerosis-research.blogspot.com/2017/11/can-coffee-really-be-good-for-you.html

https://www.healthline.com/health-news/effects-of-alcohol-coffee-smoking-on-multiple-sclerosis#1

https://www.healthline.com/nutrition/what-is-caffeine

SPOLUMÔŽEME

Projekt pre pacientov vytvára spoločnosť A-medi. Napíšte nám.

Organizátor

Realizátor

Partneri