Pýtame sa za Vás

Menej únavy vďaka čokoláde

17. februára 2023

Únavu pociťuje približne 90% pacientov s SM. Tá môže ovplyvňovať kvalitu života. Vedci však zistili, že horúca čokoláda môže znížiť únavu u ľudí s SM.

Horúca čokoláda každý deň

Vedci z Oxford Brookes University skúmali, aké výhody má horúca čokoláda s flavonoidmi pre ľudí s únavou. Zistili, že pitie horkej čokolády každý deň bohatej na flavonoidy je výborný nástroj ako sa dlhodobo vyhnúť únave. Výskumu sa zúčastnilo 40 ľudí, polovica pila horkú čokoládu bohatú na flavonoidy raz denne počas 6 týždňov a tá druhá konzumovala horkú čokoládu s nízkym obsahom flavonoidov.

Flavonoidy chránia neuróny

Flavonoidy majú veľa prospešných účinkov:

-  nielenže majú antioxidačné vlastnosti, ale pravdepodobne znižujú aj zápal v čreve

-  ovplyvňujú aj náladu a schopnosť vykonávať niektoré pohyby

-  chránia aj neuróny pred zápalovým stresom, niektoré môžu dokonca znižovať demyelinizáciu

-  ich účinky sú aj antivírusové, antialergické, protinádorové

-  znižujú aj vysoký cholesterol

-  sú ako prevencia kardiovaskulárnych ochorení.

-  zlepšiť môžu aj kvalitu pokožky, vlasov a nechtov

Kakao a modré/fialové potraviny

Najviac flavonoidov obsahuje horká čokoláda, ktorá má aspoň 75% kakaa. Určitý obsah flavonoidov však môžete nájsť v ovocí a v zelenine. Najčastejšie sú obsiahnuté v potravinách fialovej a modrej farby.

Najlepšie zdroje flavonoidov?

-  lesné ovocie, olivy, baklažán, černice, slivky, cibuľa a hrozno. Nájdeme ich však aj v sójových výrobkoch, zelenom čaji, dokonca aj vo víne. Zastúpené sú aj v harmančeku, petržlene.

Galéria